Vorige
De Nieuwe Vogelbuurt

Een compleet nieuwe en duurzame buurt

In Vlaardingen ontwikkelt en bouwt Dura Vermeer De Nieuwe Vogelbuurt, een gebiedsontwikkeling met 418 eengezinswoningen. Door herontwikkeling krijgt de wijk een compleet nieuwe inrichting. Dura Vermeer laat gebieden graag groener en gezonder achter dan hoe ze zijn aangetroffen. In De Nieuwe Vogelbuurt heeft de ontwikkelaar en bouwer stevig ingezet op duurzaamheid en het bieden van lange termijn zekerheid.

CIRCULAIR WONINGBOUWCONCEPT

In de gebiedsontwikkeling De Nieuwe Vogelbuurt zijn twintig houten woningen gerealiseerd. Eerst zijn acht woningen met een houten casco gerealiseerd. Door deze succesvolle ontwikkeling zijn hebben we de ambitie verder verhoogd: twaalf woningen zijn opgeleverd met een houten casco, een houten gevel én een vegetatiedak. 

De combinatie van houtbouw, het vegetatiedak en de prefab bouwmethodiek maken de woning uniek. Naast circulariteit en de geheel nieuwe houten woning is ook het traditionele bouwproces onder handen genomen. Alle elementen, inclusief installaties, zijn in de fabriek geproduceerd. Hierdoor is de bouwtijd aanzienlijk verkort.

 

Betere leefomgeving

Klimaatverandering en het steeds schaarser worden van grondstoffen zijn een urgent probleem dat moet worden aangepakt. We vinden dat de bouwsector de komende jaren een flinke slag moet maken in het gebruik van duurzame materialen en bouwmethoden. Waar beton en andere steenachtige materialen traditioneel zijn in de bouw, realiseren steeds meer partijen zich dat deze een te hoge belasting geven op het milieu en dat het tijd is om dit anders aan te pakken, stelt het bedrijf. 'We gaan ons standaard woningbouwconcept daarom nu écht verduurzamen. Dat doen we stap voor stap met materialen en producten die herbruikbaar en losmaakbaar zijn met een CO2-reductie als gevolg. We gaan voor de eerste circulaire woningen die betaalbaar, haalbaar en op te schalen zijn.

Dit idee is ingezonden voor de Dura Vermeer Innovatieprijs en dit is uiteindelijk ook de versneller achter dit project geweest. Op het project De Zangvogel in Vlaardingen worden nu de eerste woningen volgens dit concept gerealiseerd. Tijd om het team te spreken. Dat doen we in een reeks aan vlogs:

 

Veilige gezinswijk

Behoud van het groene karakter

Kant en klaar

'Naast circulariteit en de geheel nieuwe houten woning hebben we ook ons traditionele bouwproces onder handen genomen. Bij het zogeheten kant & klaar concept worden veel elementen in de fabriek geproduceerd waardoor de bouwtijd aanzienlijk wordt verkort' vertelt Denise Bexkens, projectmanager Klant en Markt bij Dura Vermeer.

Het concept is geschikt voor gebiedsontwikkelingen met een grote diversiteit aan architectuur en biedt ruimte aan individueel maatwerk.

Dura Vermeer pioniert met circulair woningbouwconcept
Liefde voor hout zit in onze natuur
Het échte hout zien

Vragen? Onze specialisten helpen je graag!

Bouw & Vastgoed

Joyce van Triet

Projectontwikkelaar Regio Zuid-Holland
Joyce van Triet